-->

Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας για τη Δημοτική Αγορά: Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.



Αναδημοσιεύω το δελτίο τύπου του Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας, για το θέμα της Δημοτικής Αγοράς, για την ενημέρωση όλων μας. 







ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ                                               
Κατσικογιάννη 27 – Χαλκίδα
Τηλ. 22210-89096
e-mail Προέδρου : ikatsiko@hotmail.gr                                
e-mail Γεν. Γραμματέα : myrons2006@yahoo.gr
Χαλκίδα  07/03/2014
Θέμα : Δημοτική αγορά Χαλκίδας
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Ευβοίας μετά την από 13/2/2014 ανοικτή συνεδρίαση του με αποκλειστικό θέμα το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας μετά τον πρόσφατο αποχαρακτηρισμό της (για τυπικούς λόγους) από το ΣτΕ ως διατηρητέου Μνημείου και προσεγγίζοντας το ζήτημα με απόλυτη προσοχή και σεβασμό στην ιστορική και πολιτισμική θέση του χώρου για την πόλη της Χαλκίδας, και ακούγοντας τις απόψεις πολλών φορέων αλλά και τις απόψεις πολλών μελών του, προχωρεί στις εξής θέσεις :
Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας αποτελεί όντως ιστορικό τμήμα της πόλης που δεν αμφισβητείται από κανέναν πολίτη της.
Όσον αφορά το κτιριακό, το τμήμα της Αγοράς σχήματος Π, κτισμένο το 1885, αποτελεί ένα πολύ απλό δείγμα νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής με φέροντα οργανισμό από λίθινη τοιχοποιία ακανόνιστης μορφής με επίσης απλή οροφή από ξύλινη στέγη, και επικάλυψη αυτής από κεραμίδια βυζαντινού τύπου.
 Έπειτα από μακροσκοπική εξέταση, η τοιχοποιία του παραπάνω τμήματος σε σημεία της έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις με αποκόλληση γωνιαίων τμημάτων, κάτι που την καθιστά επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια λόγω κατάρρευσης, κυρίως σε ενδεχόμενη σεισμική δόνηση, σημειώνοντας όμως ότι οι παραπάνω αναφερθείσες αλλοιώσεις είναι επισκευάσιμες, με κατάλληλες επεμβάσεις. Ορισμένες ξύλινες οροφές του εν λόγω τμήματος έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, εβρισκόμενες  ήδη σε αποσύνθεση, κυρίως της επικάλυψης τους, οι οποίες επίσης κρίνονται επισκευάσιμες. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα από στατικής άποψης παρουσιάζουν οι οροφές από οπλισμένο σκυρόδεμα του μεταγενεστέρου τμήματος κατασκευασμένου το 1935 ακολουθώντας τoν αρχιτεκτονικό ρυθμό Bauhaus, με διαρκή ανάπτυξη φυτών στην άνω επιφάνεια τους, καθότι τόσο η διάβρωση του σκυροδέματος, όσο και η οξείδωση του εμφανούς οπλισμού τους, όπως και η εμφανής ρηγματώση κυρίως των εξωστών, είναι σε βαθμό που δεν δύναται να επισκευαστούν με ικανοποιητικό αποτέλεσμα από άποψης στατικής επάρκειας σε βάθος χρόνου. Η επικινδυνότητα των πλακών ενισχύεται δε από την επί έτη υποστήριξη των εξωτερικών εξωστών με μεταλλικά ικριώματα, λόγω επικίνδυνης κλίσης τους. Επίσης και οι εξώστες των δυο εσωτερικών πτερύγων εμφανίζουν σε σημεία τους επικίνδυνη κλίση και μη υποστηριζόμενες από ικριώματα, κινδυνεύουν από κατάρρευση.
Προκειμένου δε να διαπιστωθεί με κάθε λεπτομέρεια η σημερινή κατάσταση του φέροντα οργανισμού του κτιριακού συγκροτήματος στο σύνολο του, απαιτείται στατική μελέτη με ενόργανες μεθόδους.
Μετά τα παραπάνω αναφερθέντα και όσον αφορά τις οροφές από οπλισμένο σκυρόδεμα του μεταγενεστέρου κτιρίου του 1935, επιβάλλεται η άμεση καθαίρεση τους στο σύνολο τους, πρωτίστως λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και δευτερευόντως από αισθητικής άποψης.
Τα προβλήματα που εμφανίζει εν γένει το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας προέρχονται τόσο από την πολυετή εγκατάλειψη του λόγω αχρησίας, όσο και από τη μη συντήρηση του ακόμη και την εποχή λειτουργίας του.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Ευβοίας, σεβόμενο πρωτίστως τον επιστημονικό του ρόλο και λόγο, θέλει να καταστήσει σαφή την επικινδυνότητα του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος, κυρίως από άποψη στατικής επάρκειας, αλλά και από πλευράς δημόσιας ασφάλειας και υγείας καθότι καθ’ όλα προσβάσιμο από οποιονδήποτε στον εσωτερικό του χώρο, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για νέα μακροχρόνια εγκατάλειψη του, κάτι που προσβάλλει επί χρόνια τόσο την αισθητική του Ευβοιώτη πολίτη και του επισκέπτη, όσο και την ιστορία της πόλης.
Η όποια εκ νέου γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεώτερων Μνημείων, επιβάλλεται να σηματοδοτήσει την άμεση αντίδραση της Δημοτικής Αρχής για τη διενέργεια Διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που να σέβεται την ιστορική και πολιτιστική σημασία του χώρου και οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τη σύνδεση της δημοτικής αγοράς με την όμορη πλατεία εβδομαδιαίας αγοράς, λειτουργικά και αισθητικά.
Επισημαίνεται τέλος, ότι ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί τόσο στον καθορισμό  ειδικών όρων δόμησης που επιβάλλεται να ισχύσουν με αυστηρούς περιορισμούς στο συντελεστή δόμησης, στο ποσοστό κάλυψης και στο μέγιστο ύψος, κατά παρέκκλιση των όρων που υφίστανται βάσει του σχεδίου πόλεως για την περιοχή, όσο και στις χρήσεις που θα επιβληθούν οι οποίες θα πρέπει να είναι συναφείς με αυτές κατά την περίοδο λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς.
Η παρούσα Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να ληφθεί ως επίσημη τοποθέτηση του στην κοινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας που διεξήχθη στις 05/02/2014.
Για το Δ.Σ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ                            ΜΥΡΩΝ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ