-->

Είμαι καλός μηχανικός;

Είναι αλήθεια, ότι αυτό το ερώτημα, βασανίζει από τότε που ολοκληρώνει κανείς τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο. "Και τώρα, τι ακριβώς πρέπει να κάνω;" Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία προβλεπόμενη διαδικασία σταδιακής μετάβασης από διπλωματούχος, να γίνεις μηχανικός, όπως στο εξωτερικό (πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο...)

Πράγματι, στην πρώτη πενταετία της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ο μηχανικός, "...δεν είναι μηχανικός, αλλά διπλωματούχος" (η φράση ανήκει σε παλαιότερο συνάδελφο, η οποία μάλιστα ακούγεται και ενοχλητική) . Δυστυχώς όμως έτσι είναι. Και το ΤΕΕ (άν και κομπάζει για το αντίθετο) δεν μπορεί να γίνει ο επιστημονικός σύμβουλος του.
Ύστερα από κάποιες πενταετίες και άπειρα λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και ...χαμένους πελάτες, αρχίζει να μεταλλάσσεται σε μηχανικό με εμπειρία, γνώση και ικανότητα να παράγει έργο.

Η προσωπική μου άποψη λοιπόν, για τον καλό μηχανικό, είναι ότι πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Αξιοπιστία
2. Συνέπεια
3. Ειλικρίνεια
4. Ταχύτητα
5. Οικονομία

Οι μηχανικοί, είναι σαν τους γιατρούς. Η αξία της εργασίας τους αναδεικνύεται μετά την ολοκλήρωση της, αφήνοντας πίσω της, ένα - ένα τα παραπάνω στάδια, από το τέλος προς την αρχή:
Η χαμηλότερη προσφορά θα πάρει το έργο.
Αν υπάρχουν παραπανω απο ενας με τη χαμηλότερη προσφορα, ο πιο γρήγορος θα πάρει την ανάθεση.
Στη συνέχεια, ξεχνιούνται αυτά και αναζητείται η ειλικρίνεια. Κατά τη διάρκεια ενός έργου, αναπτύσσονται και ανθρώπινες σχέσεις: η άλλη μεριά θέλει να γνωρίζει την αλήθεια.
Μετά και προς το τέλος του έργου, όλο και περισσότερο, αναζητείται η συνέπεια. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων φαντάζει ...ευαγγέλιο.
Οταν τελειώσει όμως το έργο και όσο αυτό θα βρίσκεται σε λειτουργία, η αξιοπιστία θα είναι αυτή που θα επισκιάσει  τα παντα.
Ολα ξεχνιούνται με το χρόνο : μία υψηλότερη τιμή, μία καθυστέρηση στο χρόνο παράδοσης, κλπ. Ομως ένα λάθος ή μια έξυπνη λύση, θα ειναι πάντα εκεί, να υπενθυμίζουν ότι μόνον η αξιοπιστία στο τέλος κάνει τη διαφορα.

Και βέβαια, μόνον όσοι μπορούν να εκτιμήσουν την αξία της αξιοπιστίας, αξίζουν τις υπηρεσίες ενος καλού μηχανικού...