-->

Μία πρόταση για την προστασία όμορου κτιρίου, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών προσθήκης ορόφου.

Γενική διάταξη θέσης.
Εισαγωγή.
Πρόκειται για ένα θέμα πολύ κοινό και συνηθισμένο. Εδώ, θα σας παρουσιάσω μία απλή πρόταση, κοστολογημένη, που μπορεί να σας βγάλει από τους μπελάδες της γκρίνιας των γειτόνων κατά τη φάση της κατασκευής.



Το πρόβλημα.
Κυρίως το πρόβλημα παρουσιάζεται, όταν θέλουμε να κάνουμε προσθήκη ορόφου καθ' ύψος, και σε επαφή με το υφιστάμενο υπάρχουν χαμηλότερες σε ιδιοκτησίες, πχ στέγες, δώματα κλπ. Ο κίνδυνος πτώσης υλικών από ύψος, είναι πολύ σοβαρός. Προσωπικά, είχα βρεθεί πριν από αρκετά χρόνια αντιμέτωπος με την καταστροφή μίας στέγης, ύστερα από πτώση ξυλείας, στη φάση κατασκευής του φέροντος οργανισμού.
Στο πλαϊνό σκίτσο, φαίνεται η κλασσική περίπτωση, όπου στο κτίριο Β θέλουμε να κάνουμε την προσθήκη του ορόφου στο δώμα. Η "κρίσιμη" επιφάνεια που κινδυνεύει από πτώσεις, είναι με κόκκινο χρώμα σχεδιασμένη.

Η πρόταση.
Στατική ανάλυση φορέα (ελαστική γραμμή)
Τι κάνουμε λοιπόν; Απλά, προσθέτουμε έναν προσωρινό λυόμενο πρόβολο, με δάπεδο κατάλληλα φτιαγμένο, ώστε να προστατεύσει την υποκείμενη κατασκευή. Σε μία πρόσφατη περίπτωση, η λύση που δόθηκε, υλοποιήθηκε ώς εξής:
1. Διαστασιολογήθηκε ο πρόβολος για κινητά φορτία 500χλγρ/μ2, σύμφωνα με τον κανονισμό.
2. Διανοίχτηκαν οπές Φ20 επί της υφιστάμενης περιμετρικής δοκού οπλισμένου σκυροδέματος, με διάταξη 2 οπές (άνω) και μία οπή κάτω ανά πλαίσιο.
Φώτο από το έργο.
3. Επί των οπών τοποθετήθηκαν αγκύρια 2Μ16-8.8 σε βάρος 15εκ. Η στερέωση των αγκυρίων έγινε με χρήση ρητίνης (χημικά βύσματα) και όχι μηχανικά (μέσω τριβής). Οι οπές πρέπει να είναι 4χλστ μεγαλύτερες από τα βύσματα ώστε η ρητίνη να γεμίσει όλο το κενό ανάμεσα στα δύο υλικά (σκυρόδεμα & αγκύριο). Στα βύσματα των κάτω άκρων δε χρησιμοποιήθηκε ρητίνη, διότι δεν υφίστανται εφελκυσμό.
4. Επί των αγκυρίων, τοποθετήθηκε ο μεταλλικός πρόβολος, όπως φαίνεται στη φώτο.
5. Το δάπεδο μπορεί να είναι από ξυλεία, OSB κλπ.

Κοστολόγιο.
Για την προκείμενη περίπτωση (πρόβολος μήκους 10,00μ και πλάτους 1,20μ, τοποθετήθηκαν πλαίσια ανά 1,00μ. Η συνολική επιφάνεια ήταν περίπου 120μ2. Το κόστος ήταν ώς εξής:
1. Διάνοιξη 3x10=30 οπών (τρεις οπές, δυο πάνω μία κάτω, ανά πλαίσιο), 2 ημερομίσθια τεχνιτών και 1 ημέρα χρήση γερανού (για το καλάθι των εργατών): 300 ευρώ
2. Αγκύρια & ρητίνες 150 ευρώ
3. Μεταλλικός φορέας (προμήθεια, τοποθέτηση, μεταφορά) + 1 ημέρα χρήση γερανού: 300 ευρώ
Σύνολο: 750ευρώ.

Συμπεράσματα
Με τη λύση αυτή, αφήνεται ελεύθερη ολόκληρη η άνω επιφάνεια του δώματος επί του οποίου θέλουμε να κάνουμε την προσθήκη, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχει η κλασσική λύση που δίνουν τα ικριώματα των σοβατζίδων σε πρόβολο (σφηνώνουν στο πάνω μέρος της πλάκας).
Το κόστος είναι μηδενικό για την ασφάλεια του έργου. Βεβαίως, θα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου προφανώς, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές, οπότε και τα κόστη, όμως η τάξη μεγέθους είναι αυτή.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον υπολογισμό και την τοποθέτηση των χημικών αγκυρίων. Από τη μια μεριά, πρέπει να εξασφαλισθεί η σωστή τοποθέτηση τους, γιατί όλη η κατασκευή σ' αυτά κρατιέται, ενώ από την άλλη μεριά, δε χρειάζονται υπερβολές στη διαστασιολόγηση, που μπορούν να ανεβάσουν άσκοπα το κόστος. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα περίπλοκη εργασία, η οποία θέλει μεγάλη προσοχή και εμπειρία στο σχεδιασμό της.
Χάριν πληρότητας, να αναφερθεί, ότι χρησιμοποιήθηκαν κοιλοδοκοί 50x50x3mm.